top of page
bells palsy פציאליס

bell's palsy-הטיפול בפציאליס בדיקור סיני

צרבת מאמרים
צרבת
פציאליס -שיתוק פנים

מה זה פציאליס? 
שיתוק על שם בל, הידוע גם בשמות אחרים כמו שיתוק פנים או שיתוק פנים נוירולוגי, הוא מצב רפואי המאופיין בשיתוק זמני וחולשה בצד אחד של הפנים. למרות שהגורם המדויק לתופעה זו עדיין לא ברור, היא קשורה בדרך כלל לזיהומים ויראליים, במיוחד לנגיף ההרפס סימפלקס (HSV).

"שיתוק בל" נקרא על שמו של סר צ'ארלס בל, רופא אנגלי מהמאה ה-19. הוא היה בין הראשונים שתיאר את המצב והתסמינים האופייניים לו. בעת ביצוע ניתוחים סביב האוזן, בל הבחין בליקויים תפקודיים מסוימים בשרירי הפנים, המוכרים כיום כסימפטומים של שיתוק בל או פציאליס. 

פציאליס אבחנה ותסמינים

האבחון של שיתוק בל מתבסס לרוב על תסמינים קליניים, כגון הופעה פתאומית של צניחת פנים, קושי בעצימת עין אחת ושינויים בחוש הטעם.

בדיקות שונות נערכות על מנת לשלול גורמים פוטנציאליים אחרים לבעיות בעצב הפנים, כגון גידולי מוח או שבץ מוחי. 

הטיפול בפציאליס תלוי בחומרת התסמינים ובתגובה של הפרט לטיפול. במקרים רבים, המצב חולף מעצמו תוך מספר חודשים. כך לפי הספרות לפחות...בפועל אנו רואים מקרים רבים שנופלים בין הכיסאות ולא מטופלים כראוי, מה שמוביל לפגיעה כרונית ואסתטית. 

הטיפול המערבי בפציאליס:

קורטיקוסטרואידים: כגון פרדניזון, במטרה להפחית דלקת ונפיחות של עצב הפנים. הם יכולים לעזור לשפר את הסימפטומים ולהאיץ את ההחלמה כשהם מתחילים מוקדם לאחר הופעת שיתוק בל.

תרופות אנטי-ויראליות: acyclovir או valacyclovir, ניתנות במיוחד אם יש חשד לגורם ויראלי כגון תסמונת ראמזי האנט.

השימוש בתרופות אנטי-ויראליות עדיין נושא לוויכוח בקרב אנשי מקצוע רפואיים ועם זאת, כיום המגמה היא לתת טיפול זה באופן די גורף. מתוך הנחה שהתסמונת לא תמיד מתבטאת ( לרבות פריחה אופיינית)  וקל לפספס אותה.

טיפות עיניים: שיתוק בל משפיע על היכולת לסגור את העין במלואה ולכן, חשוב להגן על העין מפני יובש ולמנוע סיבוכים כמו שפשופים בקרנית.

משככי כאבים: משככי כאבים ללא מרשם, כגון פרצטמול או איבופרופן, עשויים לשמש לטיפול בכל כאב או אי נוחות הקשורים לשיתוק בל.

פיזיותרפיה: בנוסף לתרופות, תרגילי פיזיותרפיה לשרירי הפנים יכולים להועיל לשמירה על טונוס השרירים ולמניעת התכווצויות במהלך תקופת ההחלמה.

התערבות מוקדמת קשורה בדרך כלל לתוצאות טובות יותר!

תסמנת ראמזי האנט

תסמונת ראמזי האנט -(Ramsay Hunt syndrome)

תסמונת רמזי האנט מתרחשת כאשר נגיף הווריצלה-זוסטר (אותו וירוס שאחראי לאבעבועות רוח ושלבקת חוגרת), מופעל מחדש בעצב הפנים או בגנגליון הגניקולטי (צרור עצבים ליד האוזן). הפעלה זו עלולה לגרום לדלקת ולפגיעה בעצבים הנגועים, מה שמוביל לתסמינים האופייניים.

תסמינים נפוצים של תסמונת רמזי האנט כוללים:

חולשת פנים או שיתוק בצד אחד של הפנים.

כאבי אוזניים: מטופלים חווים לעתים קרובות כאב חד, יורה עמוק בתוך האוזן באותו צד של חולשת הפנים.

פריחה: פריחה אדומה וכואבת עלולה להתפתח באוזן החיצונית, בתעלת האוזן או באזור סביב הפה. פריחה זו דומה לפריחה שלבקת חוגרת ונגרמת על ידי הזיהום הנגיפי.

תסמינים אפשריים אחרים עשויים לכלול סחרחורת, אובדן תחושת הטעם, צלצולים באוזניים (טינטון), אובדן שמיעה וקושי בשיווי משקל.

תסמונת רמזי האנט דורשת טיפול רפואי מיידי בעזרת תרופות אנטי-ויראליות כדי לסייע בשליטה על הזיהום הנגיפי ולהפחית את חומרתו. 

פציאליס לעומת ראמזי האנט- האם זה אותו הדבר?

שניהם קשורים להפרעות בעצב הפנים, אך ישנם מספר הבדלים חשובים ביניהם:

הסיבה הבסיסית:

פציאליס: מתרחש כאשר יש נזק או תפקוד לקוי של עצב הפנים (העצב השולט בשרירי הפנים). הגורם לשיתוק בפנים יכול להיות מגוון וכולל לכידת עצבים, דלקת, גידולים וגורמים נוספים.


תסמונת רמזי האנט: מתרחשת כתוצאה מהפעלה מחדש של נגיף הווריצלה-זוסטר, המשפיע על עצב הפנים ומתרכז בעיקר סביב הגנגליון הגניקולטי (קבוצת עצבים ליד האוזן).


סימפטומים נלווים:

שיתוק פנים: בשיתוק פנים, הבעות הפנים עשויות להיות אוטומטיות, עם קשיים או חוסר יכולת לסגור או להרים את העפעף, להזיז את השפתיים וכו'.


תסמונת רמזי האנט: שיתוק פנים , כאבי אוזניים חד צדדיים חדים ופריחה סביב האוזן או הפה הם סימנים נפוצים של תסמונת רמזי האנט.


לסיכום, פציאליס/ bell's palsy הוא מונח רחב הכולל ליקויים בעצב הפנים, בעוד שתסמונת רמזי האנט היא תת-קבוצה של שיתוק פנים הנגרמת על ידי וירוס ומאופיינת בכאבי אוזניים חד-צדדיים, פריחה והתפרצויות סביב הפנים והאוזן.

פציאליס בראי הרפואה הסינית

על פי הרפואה הסינית המסורתית, שיתוק פנים, נגרם על ידי חוסר איזון ומחסימה של זרימת הצ'י והדם במרידיאנים ובערוצים.  גורמים חיצוניים, כמו חשיפה לרוח, קור ולחות, נחשבים לגורמים משמעותיים כאשר הם עלולים "לפלוש" לערוצים ולגרום לחסימה בזרימת האנרגיה.

הטיפול בפציאליס ברפואה סינית

לפי עקרונות הרפואה הסינית נשאל המון שאלות הקשורות למקרה עצמו וגם שאלות הקשורות לאורח חיים ולתזונה) 

למשל, האם קרה משהו לפני שהופיע השיתוק? האם נחשפת לרוח ? קור ( לרבות מיזוג אוויר) , האם היה מתח נפשי לאחרונה ועוד...

לאחר שמתקבלת אבחנה, נבחר בנקודות דיקור, חלקן באזור הפנים וחלקן באזורי הגפיים. 

הדיקור בפנים אינו כואב ומתבצע עם מחטים עדינות יותר לרוב. 

לאחר שנוציא את המחטים, נשלב טוי-נא עדינה באזור הפנים, הצוואר והראש. 

כדי לראות תוצאות טובות, יש להגיע בתדירות גבוהה ( 2-3 פעמים בשבוע בהתחלה)

מניסיוני, אפשר לחזור לתפקוד מלא בזמן קצר יחסית ובעיקר, כאשר מתחילים לטפל בסמוך למועד הפגיעה.

 המלצה על אבי פלד לטיפול בפציאליס בלס
bottom of page